Cine News , Cinema: Τα Καλύτερα

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024: Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Με εργαστήρια για επαγγελματίες, σινεφίλ και παιδιά

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2024

Ιδιαίτερο βάρος δίνει φέτος το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 στην εκπαιδευτική του διάσταση, με εξαιρετικά ελκυστικές παράλληλες εκδηλώσεις. Πέραν των ειδικών προβολών που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και θα πλαισιώνουν τα τρία βασικά προγράμματα, το φεστιβάλ διανθίζεται με σειρά εργαστηρίων και masterclasses ως ακολούθως:

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΑΙΝΙΩΝ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε στοχευμένο πρόγραμμα οπτικοακουστικού –και όχι μόνο– γραμματισμού, που απευθύνεται σε σεναριογράφους, παραγωγούς και άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κινησιολογία στον κινηματογράφο.

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει ένα πρακτικό εργαστήρι από εξειδικευμένους εισηγητές για αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη κινηματογραφικών πρότζεκτ κι ένα masterclass που εξερευνά πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης μέσα από τη σωματικότητα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Απριλίου μεταξύ 10:30-17:00 θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «I’m Your Staff Writer - Πώς αξιοποιώ την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναπτύξω ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο», με εισηγητές τον καθηγητή Taç Romey, ειδικό στη συγγραφή σεναρίων για σειρές και τον Markus Walsch, παραγωγό διαμεσικών οπτικοακουστικών έργων. Το εργαστήρι αυτό πραγματοποιείται με τη στήριξη του Κέντρου Αριστείας CYENS, στις εγκαταστάσεις του «The Studio» στη Λευκωσία.

Την Κυριακή 14 Απριλίου μεταξύ 15:00-17:00 θα πραγματοποιηθεί το masterclass με τίτλο «Η τέχνη της γλώσσας του σώματος: Αφήγηση μέσω της κίνησης» με τη χορογράφο και κινησιολόγο Marie Scherzer, από το Βερολίνο. Το masterclass είναι ανοικτό σε ηθοποιούς, χορευτές, περφόρμερ και άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κινησιολογία, και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Στέγης Χορού Λευκωσίας, της Στέγης Χορού Λεμεσού και της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου. Φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Στέγης Χορού Λευκωσίας.

Και οι δύο δράσεις διεξάγονται στα Αγγλικά με περιορισμένο αριθμό θέσεων και είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία και η συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Dot.on.the.Map Industry Days

Επιπλέον, η αναπτυξιακή διάσταση της διοργάνωσης προβλέπει και φέτος την πραγματοποίηση του 5ου Dot.on.the.Map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης με επικεφαλής την παραγωγό και σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού. Στο πλαίσιο του Dot.on.the.Map Industry Days οι διαπιστευμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν masterclasses και παρουσιάσεις από επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις επιμόρφωσης θα περιλαμβάνουν συζήτηση πάνελ από εκπροσώπους χωρών μελών του SEE Cinema Network (Δικτύου Κινηματογράφου Νοτιοαναλυτικής Ευρώπης), ενημερωτική παρουσίαση εκπροσώπου του οργανισμού Medienboard Berlin-Bradenburg για τα δημόσια χρηματοδοτικά προγράμματα της Γερμανίας για τον κινηματογράφο, ενημερωτικές παρουσιάσεις για το Πρόγραμμα Μειοψηφικών Παραγωγών από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Δημιουργικής Ευρώπης, και το Σχέδιο Κινήτρων από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA – Cyprus Investment Promotion Agency). Το αναλυτικό πρόγραμμα του Dot.on.the.Map Industry Days θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Οι Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους διοργανώνουν και φέτος για τους νεαρούς σινεφίλ σειρά εργαστηρίων από επαγγελματίες του κινηματογράφου. Μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ προτείνει ένα masterclass για τη χρήση της τεχνικής Screenlife, δηλαδή τη δημιουργία ταινιών γυρισμένων μέσα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα εργαστήρι υποκριτικής για έφηβους, ένα βιωματικό εργαστήρι ομαδικής κινηματογραφικής δημιουργίας για παιδιά με αυτισμό, ένα εργαστήρι χειροποίητων κινουμένων σχεδίων, και ένα δυναμικό συνεργατικό εργαστήρι με τίτλο «Speed Filmmaking». Οι δράσεις του Τμήματος για Παιδιά και Νέους θα ανακοινωθούν προσεχώς σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εργαστήρι με τους Taç Romey και Markus Walsch

Το μέλλον της αφήγησης είναι εδώ: το πρακτικό εργαστήρι με τίτλο «I’m Your Staff Writer- Πώς αξιοποιώ την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναπτύξω ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο» συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτή την εκπαιδευτική δράση, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως συγγραφικό εργαλείο για την ανάπτυξη τηλεοπτικών και μυθοπλαστικών πρότζεκτ.

Ιδανικό για σεναριογράφους και παραγωγούς, αλλά και για ανερχόμενους επαγγελματίες στον τομέα του κινηματογράφου, το εργαστήρι θα εμβαθύνει στα θεμελιώδη στοιχεία της δραματουργίας, της χαρακτηρολογίας και της οικοδόμησης κόσμων, εξετάζοντας τις πιο πρόσφατες τάσεις στη βιομηχανία. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT για να ενισχύσουν τη δημιουργική τους γραφή και να ανοίξουν νέες οδούς μυθοπλασίας. Θα μελετήσουν τρόπους με τους οποίους οι επαγγελματίες αξιοποιούν την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην οπτική τους αφήγηση και θα ανακαλύψουν πώς το εικονικό κοινό-στόχος μπορεί να ενσωματωθεί στη διαδικασία ανάπτυξης ενός έργου.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει επίσης δικτύωση με επαγγελματίες, εξατομικευμένη ανατροφοδότηση, ενημερωτικό έντυπο και καθοδήγηση.

Σάββατο 13/04, 10:30-17:00, CYENS, Λευκωσία.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η φυσική παρουσία. Συμπληρώστε εδώ τη σχετική αίτηση συμμετοχής. Θα ληφθεί υπόψη το επαγγελματικό/ σπουδαστικό προφίλ των συμμετεχόντων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Masterclass με τη Marie Scherzer

Πώς διοχετεύεται η απαράμιλλη ειλικρίνεια και αυθεντικότητα που ενυπάρχει στη δύναμη του χορού και της κίνησης; Στο masterclass με τίτλο «Η τέχνη της γλώσσας του σώματος: Αφήγηση μέσω της κίνησης», η χορογράφος και κινησιολόγος Marie Scherzer εξερευνά τη σωματικότητα μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση. Από την αυγή της ιστορίας του κινηματογράφου, οι χορευτικές σκηνές ήταν μοναδικοί φορείς ενέργειας, αποπνέοντας συχνά ένα αίσθημα κάθαρσης χάρη στην έντονη εκφραστικότητά τους. Στη σημερινή εποχή της προώθησης ταινιών στο πλαίσιο των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα τρέιλερ ταινιών ή σειρών χρησιμοποιούν ως σήμα κατατεθέν δυναμικές σκηνές θεάματος, καθοριστικές κινήσεις των χαρακτήρων ή σκηνές σε κλαμπ γεμάτες ένταση.

Η εισηγήτρια θα αναλύσει μερικές από τις πλέον θρυλικές χορευτικές σκηνές στον σύγχρονο κινηματογράφο και θα μοιραστεί πρακτικές τεχνικές κίνησης που έχει εφαρμόσει. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση όπου θα αναφερθεί στην επαγγελματική της πορεία, από την υποκριτική και τον χορό στη χορογραφία και την κίνηση, ως εκπαιδεύτρια στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το masterclass συμπεριλαμβάνει πάνελ και ερωτήσεις από το κοινό, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως το κάστινγκ χορογράφων και περφόρμερ, τη δημιουργία κλασικών χορογραφιών και χορευτικών σκηνών και το πώς «κατασκευάζεται» μία αυθεντική underground club σκηνή στο σινεμά.

Συντονίζει η καλλιτεχνική συνδιευθύντρια του Φεστιβάλ, Αργυρώ Νικολάου.

Κυριακή 14/04, 15:00-17:00, Στέγη Χορού Λευκωσίας.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Συμπληρώστε εδώ τη σχετική αίτηση συμμετοχής.

Βιογραφικά εισηγητών

Tac Romey Photo.jpeg

O Taç Romey γεννήθηκε στις ΗΠΑ με καταγωγή από την Τουρκία. Ζει στο Μόναχο και το Άμστερνταμ. Σπούδασε υποκριτική, σκηνοθεσία και δραματουργία στις ΗΠΑ. Απόφοιτος του Brown University, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας συγγραφέας, ως καθηγητής και ως εκτελεστικός πρόεδρος της Phantomfilm GmbH. Πρωτοπόρος στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή σεναρίων και την ανάπτυξη τηλεοπτικών σειρών, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συγγραφείς, παραγωγούς, πρακτορεία, επιλεγμένες εταιρείες παραγωγής, εκφωνητές και streamers για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν υπεύθυνα την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα δημιουργικό περιβάλλον. Είναι επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Blue Panther για τη γερμανική τηλεόραση και τις streaming πλατφόρμες. Από το 2016, διδάσκει τηλεοπτικό σενάριο στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου. Για το έργο του έχει τιμηθεί με υποψηφιότητες και βραβεία, όπως: International Emmy, Golden Magnolia, Rose D'or, German Television Award.

MarkusWalsch.png

Ο Markus Walsch είναι επαγγελματίας δημιουργικών μέσων με ειδίκευση στην αφήγηση που υποβοηθείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και στην ανάπτυξη κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Έχοντας θητεύσει στη δημοσιογραφία και την παραγωγή ψηφιακών μέσων, έχει αναπτύξει πολυάριθμα έργα για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, τόσο για κρατικά όσο και για ιδιωτικά μέσα. Υπήρξε υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Emmy και άλλα βραβεία. Εργάζεται επίσης ως εκπαιδευτής και λέκτορας με ειδίκευση στην παραγωγή υλικού για μάρκετινγκ και την αφήγηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης. Παραμένει δεινός υποστηρικτής της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξερευνώντας διαρκώς νέες προοπτικές και βρίσκοντας τρόπους να τις ενσωματώνει στην ανάπτυξη ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Marie Scherzer Profile Pic.jpeg

Η Marie Scherzer, πολυσχιδής καλλιτέχνις με έδρα το Βερολίνο, έχει πολλαπλές ιδιότητες: χορογράφος, σκηνοθέτρια κίνησης, εκπαιδεύτρια υποκριτικής. Υπογράφει τη χορογραφία και κινησιολογία για γερμανικές σειρές και ταινίες όπως Eldorado KaDeWe της Julia von Heinz και 15 Jahre του Chris Kraus. Εργάστηκε επίσης ως κινησιολόγος με βραβευμένους ηθοποιούς όπως ο Albrecht Schuch και χορογράφησε σόου για την περιοδεία του γερμανικού ντουέτου ηλεκτροπόπ «2raumwohnung». Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ενώ υπηρετεί ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών του Φεστιβάλ Garbicz της Πολωνίας. Ξεκίνησε το χορευτικό της ταξίδι από παιδί στη Σχολή Dancertheater Jena, όπου έμεινε για 12 χρόνια. Στα 18 μετακόμισε στο Βερολίνο για να σπουδάσει ηθοποιός. Παράλληλα, άρχισε να δουλεύει σε διάφορες διαφημιστικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Επιπλέον, υπηρετεί ως διευθύντρια δημιουργικού, ατζέντισσα και χορογράφος στη γεμάτη ζωντάνια βερολινέζικη κλαμπ σκηνή. Έχει συμμετάσχει στο Karneval der Kulturen Berlin και χορογραφήσει ζωντανά θεάματα για εκδηλώσεις όπως: Berlin Christopher Street Day, Fusion Festival, Reeperbahn Festival, Melt Festival, Garbicz Festival, καθώς επίσης και για μουσικά βίντεο και τηλεοπτικές παραγωγές. Παρόλο που ακολούθησε συμβατικές εκπαιδευτικές ατραπούς όπως το μουσικό θέατρο και η υποκριτική, θεωρεί ότι οι συναρπαστικές πίστες των βερολινέζικων κλαμπ, όπου δούλεψε για πολλά χρόνια, είναι ο σημαντικότερος δάσκαλος: μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης ως προς τη γλώσσα του σώματος και τη σωματικότητα, που έχει διαμορφώσει την προσέγγισή της και επηρεάσει βαθιά τη δουλειά της ως χορογράφου και κινησιολόγου.

Γενικές πληροφορίες Φεστιβάλ:

● €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

● Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

● Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα

● Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

● Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

● Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

www.cyprusfilmdays.com

Facebook & Instagram: Cyprus Film Days International Festival

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close